Nemám ráda koláče s moukou, tak peču nejčastěji cheesecaky a tenhle mandlový bezlepkový dort je můj oblíbený. Je to ideální zdravá snídaně i sladká tečka po obědě.
Nemám ráda přeslazené dorty, takže to nepřeháním s cukrem, pokud máte rádi sladké, přidejte více cukru.
Suroviny
Korpus:
200 g mletých neloupaných mandlí
5 bílků
100 g krupicového cukru
Krém:
200 ml smetany ke šlehání
80 g krupicového cukru
5 žloutků
150 g změklého másla
Ozdobení dortu:
100 g mandlových plátků nebo nasekaných mandlí
Postup:
Bílky ušleháme s cukrem a přidáme nasekané mandle. Na pečící papír obkreslíme dvakrát kulatou formu a rozprostřeme na ni těsto. Pečeme 20 minut na 175’C.
V kastrólu ohřejeme smetanu s cukrem a opatrně vmícháme žloutky. Směs nesmí přijít do varu, vajíčko by se srazilo. Zhoustnutou směs dáme do ledničky přikrytou fólií. Přidáme utřené máslo.
Na pánvi na sucho upražíme mandlové hranoly.
Oba korpusy pomažeme krémem a dáme je na sebe. Vrchní posypeme o praženými mandlemi.