Toužíte po dokonalé rodinné vánoční fotce ve sladěných outfitech a zkrátka si ji nemůžete dovolit? Přináším vám pár tipů, kde sehnat šaty, jak naaranžovat doma interiér z věcí, co máte doma a nastavit mobil, aby vaše fotka byla osobitá, vaše a originální.

Jakmile zaklepal na dveře prosinec, sociální sítě zaplavily více či méně kýčovité fotky rodin u umělých vánočních stromečků v navoněných ateliérech. Osobně tyhle fotky miluju a strašně ráda je sleduju (bez ironie). Dokonce sleduji na Facebooku skupinu Máma a já ladíme a mám z každé fotky neskutečnou radost. Je to taková moje obsese.

Miluju tartan, takže ho nosíme i v létě (Žitava 2022)

Ale uvědomuji si i odvrácenou stranu tohoto fenoménu. Focení ve sladěných outfitech si ne každá rodina může dovolit, a když po ní touží a představuje pro ně důkaz dokonalých Vánoc pro okolí, frustrace je na světě. A letos takových domácností vlivem inflace a zdražování energií i potravin nepříjemně přibylo.

Neodpustím si úžasné koláže od Centrum Locika. Najděte si jejich Facebook a Instagram, jsou pro mě velmi hojiví, inspirativní pro výchovu mé dcery i napravování mých malých traumátek a teď už ty rady a tipy.

Jsi dobrá máma/ dobrý táta,

❤️ i když nemáš fotku z ateliéru s rodinou

❤️ neladíte jako rodina v tartanových pyžamech nebo šatech a košili.

❤️ I dva jsou rodina. Nesuďte povrchně do čeho nevidíte. Tím nejvíce ubližujeme.

Outfity, co (skoro) nic nestojí

❤️ Oblečení na focení kup v second handu nebo na internetovém bazaru, nauč se používat klíčová slova a hashtagy. Klidně i hledej oblíbenou značku (u mě Miss Candyfloss a British Retro, poslední dva roky)

❤️ Vánoční vzory jsou většinou pod hesly: #tartan, #kostka, #skotskákostka.

❤️ Není ostuda si sladěné oblečky půjčit od kámošky. Děti rychle rostou, proč jim kupovat nové věci, které si vezmou na jednu fotku. Radši jim kupte ovoce nebo zeleninu.

Vinou Putina už je drahý i Pepco

Každý zkrátka nemá 1500 Kč koupit si v konfekci tartanová pyžama pro celou rodinu, i kdyby lovil v těch nejhrubších fast fashion typu Sinsay, Pepco, tak i tam jsem dospělácké flanelovou košili a kalhotky pro dospělé zahlédla za 450 Kč a dětské za 300, což je ještě pěkná cena, když odhlédneme od huntování planety a chemikálií, které látka obsahuje. Tu já zkrátka podporovat nechci. Mnohem radši podpořím svou oblíbenou značku z Čech nebo teď už nám outfity šiju já, po prvním rekvalifikačním kurzu už se zase ně skoro ani nestydím…

Moje království v obýváku 2022

Stativ je klíč k dokonalým fotkám

❤️ Pořiďte si selfie tyč nebo ještě lépe malý stativ. Tady nešetřete. Chce to něco jiného než plast, hrozí, že se vám převáhne s mobilem a škoda v podobě rozmláceného displeje je na světě. Stativ pak využijete na dovolených i oslavách, opravdu se neztratí, pokud rádi fotíte. Já už mám dva.🤭

Styl do puntíku 2021

❤️ Já už jsem takový blázen, že jsem si doma vybudovala takový malý amatérský ateliér. Klidně se někdy stavte, až budete v centru Liberce.😝😁

Styl do puntíku 2021
2021

Fotka z obchoďák

Styl do puntíku 2018

Když nestíhám, poprosím muže nebo kámošku, aby mě cvaknuli v obchoďáku nebo třeba na vánočním večírku firmy. Jo, lidi na vás budou chvilkou koukat jako na idiota, ale to už pár let neřeším a ušetřím tisíce za fotografy v aťasu.

Večírek Czech News Center 2019

Nás letos blejskla za úsměv kamarádka, protože ví, že jsem na rodičovské bez peněz. Tímto jí děkuji.

Foto: Karolina Soukupová

Fancy i bez iPhonu

Každý prostě nemá na poslední iPhone nebo zrcadlovku.

❤️ Já aktuálně fotím vše na Xiaomi 11 PRO, stal mě 6 tisíc, neboť jsem rok sbírala účtenky, abych měla slevu u nás v obchoďáku.😁

❤️ Fotky upravuji v mobilu v appce Snapseed. Mám na úpravu fotek a focení vytvořený odpolední nebo celodenní workshop pro děti, dospělé i důchodce.

❤️ Několikrát jsem ho už prubla na Letní Ambroziadě, kde s mužem v létě učíme, i ve školách jako učitelka. Baví to téměř každého.

❤️ V 80% fotím na režim portrét. Jeho výhoda je rozmazávání pozadí. Z bordelu udělá uměleckou fotku. Yes!

❤️ Ve Snapseedu poladím jas, atmosféru a barevnou teplotu.

❤️ Pozor na vyvážení bílé. Pleť musí být vždy přirozené barvy. Taky s tím dost často bojují, asi potřebuju nějaký kurz.😝😁

❤️ Klonovací razítko pomůže s maličkými chybičkami na vás i v exteriéru.

Našel jsi chybu nebo překlep, napiš mi na Facebooku, Instagramu Styl do puntíku a zahraj si na granát nazi. Sorry jako, píšu to na mobilu ještě rozespalá.