V libereckém bistru Mikina jsem ochutnala naprosto delikátní pochoutku. A rozhodla jsem si ji upéct doma. A myslím, že se to povedlo.
Vždycky jsem se děsila, že vyrobit karamel je strašně složité a určitě to nezvládnu. Nakonec musím říct, že je to úplně primitivní.
Do těsta jsem nedala žádný cukr, protože karamel mi přijde dostatečně sladký. Jinak si tam můžete přidat 200 gramů cukru moučka.

RECEPT:
Ingredience:
Křehké těsto
200 g másla
200 g hladké mouky
2 žloutky
1 vajíčko
1/3 kypřícího prášku
sůl
Slaný karamel
200 g cukru
150 ml smetany na šlehání
80 g másla
sůl

Postup
Smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, žloutky, vajíčko a změklé máslo a vypracujeme těsto.
Do světlého hrnce nasypeme cukr a ohřívané ho na mírném plameni. Až začne hrudkovatět, zamícháme ho. Když je tekutý, přidáme máslo a pak pomalu přilijeme smetanu a karamel osolíme. Stále mícháme. Dáváme pozor, protože karamel někdy prská.
Dobrou chuť!
