S příchodem zimy se snažíme co nejefektivněji posílit imunitu. Lékaři a odborníci se shodují, že tělo lépe vstřebává vitaminy z tekuté potravy. Smoothie se tedy jeví jako ideální bojovník proti bacilům. Výživový poradce Petr Havlíček a praktický lékař Josef Štolfa ale upozorňují, že pokud ho pijeme každý den ve větším množství, rozhodně tím dobrou službu svému tělu neděláme, například kvůli množství cukru. Důležité také je, jaké kombinace ovoce a zeleniny do mixovaného nápoje vybíráme.
Výstřelek posledních let na nás vykoukne na mnohých instagramových fotkách zdravých snídaní a nechybí v kabelkách a taškách spousty žen a mužů, kteří vyznávají zdravý životní styl. Existují ale kombinace a množství, které tělu rozhodně neprospívají!
„Smoothie bych do jídelníčku zařadil jako jeho obohacení. Je ale potřeba ho pít s rozumem a v rozumném množství. Neřešit to tak, že pozřu nadbytek ovoce a zeleniny s pocitem, že si vyčistím organismus a budu zdravější,“ vysvětlil pro Blesk pro ženy výživový poradce Petr Havlíček.
Podle experta na výživu je vždycky potřeba myslet na to, jak byl člověk stvořen a jak jeho tělo funguje. „Kdybychom měli přijímat tekutou potravu, nepotřebovali bychom zuby a trávicí trakt by byl o něco kratší. Jsme uzpůsobeni primárně k přijímání pevné stravy, kterou potřebujeme kousat,“ vysvětluje Petr Havlíček.
Podle praktického lékaře Josefa Štolfy je zásadní, jaký objem smoothie denně spotřebujeme. „Pokud vypijeme maximálně čtvrt litru denně, rozhodně nám to
nemůže ublížit, spíše naopak. Předmixované ovoce a zelenina nám ušetří určitou energii a chemické nároky na zpracování přijaté potravy.“

Cukr nic nebrzdí a rychle se vstřebává do krve
Že to s množstvím mnohdy přeháníme, na to upozorňuje i Petr Havlíček. „Smoothie z několika kusů ovoce je slušná energetická bomba, která může mít – vedle nesporných pozitiv – i určitá negativa: například nemusí úplně prospívat našim zubům, protože ovoce nežvýkáme, a tím pádem obsažené kyseliny a cukr neneutralizujeme slinami,“ říká Havlíček a dodává, že pokud ovoce rozmixujeme na jemnou kaši vysokootáčkovým mixérem, narušíme strukturu vlákniny. „Ta pak ztrácí svou brzdicí funkci, takže cukr, který ovoce obsahuje, už nic nebrzdí a velmi rychle se vstřebává do krve.“
Pokud smoothie vyrobíme hned z několika kusů ovoce, játra přebytek cukru nestíhají efektivně zpracovávat a vytvářejí z něj vetší množství triglyceridů (tuků). „Jednorázově velké množství ovoce a zeleniny bude i více fermentovat v našich střevech, takže můžeme trpět větším nadýmáním a mohou se objevit i průjmy,“ varuje před nežádoucími účinky nutriční expert.
Nadbytek vitaminu C zatěžuje ledviny
Určité riziko představují citrusy, kterých by ve vitaminovém koktejlu nemělo být moc. „Pokud smoothie obsahuje hodně plodů bohatých na vitamin C, tak je pak ideální nekonzumovat ten den žádné stoprocentní džusy ani nápoje bohaté na minerály. Přehnaným přísunem vitaminu C zatěžujeme ledviny a může přijít i ledvinová kolika. Tady přesně platí selský rozum a úsloví: všeho s mírou,“ radí doktor Josef Štolfa a doporučuje denně vypít maximálně sklenici o objemu 3 dl, to nám nemůže ublížit. Půllitr, nebo dokonce litr už je opravdu moc. Pokud jste tedy doma dva, rozdělte si porci například ze tří celých kusů ovoce.
„Jako ideální vidím smoothie například z jablka, pomeranče a banánu – ten totiž zneutralizuje kyselost a přinese sladkou chuť. Ovocný nápoj pak nebude tak agresivní pro žaludek,“ dodal praktický lékař.
Petr Havlíček připomíná i pozitivum smoothie. „Přiměřené množství smoothie je fajn. A může posloužit i jinak – jako maskovací agens. Například když nemáme rádi nějaké druhy zeleniny, a přesto je chceme v jídelníčku mít, tak tuto zeleninu zamaskujeme ovocem. Když tedy někdo nemá rád špenát, tak si jej rozmixuje s jablkem a nebude ho tolik chuťově vnímat,“ uzavřel.