Muffiny jsem pekla už několikrát, ale mám radši krémové dortíky, takže jsem musela vyzkoušet cupcakes. A protože si většinou upravuju recepty podle sebe, podělím se s vámi, jak na to.
RECEPT
Suroviny
Těsto
200 gramů mouky
3 lžíce cukru
2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
80 gramů másla
200 ml mléka
3 lžíce kakaa
Nakrájená kvalitní hořká čokoláda nebo na vaření
Základ krému:
Mascarpone
Smetana na šlehání
Karamel:
3 lžíce cukru
Máslo
Smetana 12 %
Postup:
Těsto: Smícháme sypké ingredience – mouku, prášek do pečiva, kakao, nakrájenou čokoládu, cukr. V mléku rozpustíme máslo, necháme vychladnout a přimícháme vajíčka. Všechno spojíme v tekuté těsto, kterým plníme košíčky ve formě. Pečeme v troubě 20 minut na 180 stupňů.
Krém: Vyšleháme šlehačku ručním mixérem a přidáme cukr moučka a mascarpone. Naplníme zdobící sáček se špičkou a zdobíme.
Trochu krému si dáme stranou a promícháme do něj arašídové máslo. Další varianta je pokapat krém karamelem nebo posypat čokoládovým zdobením.
Karamel: Cukr ohřejeme ve světlém hrnci, než začne hrudkovatět a roztékat se, za stálého míchání přidáme smetanu a máslo.